Cloud: COO’s ondersteunen bij ongekende verandering

Chief Operations Officers (COO’s) moeten veel ballen in de lucht houden, van strategische planning tot hands-on management. Het is moeilijk om alle ballen in de lucht te houden, vooral in een onzeker economisch landschap. Succesvolle COO’s moeten meesters zijn in transformatie en de cloud is een kritiek instrument in hun arsenaal.

Door de COVID-19-pandemie is gebleken dat operationele flexibiliteit cruciaal is en de COO onmisbaar. COO’s zijn volgens Gartner een essentieel onderdeel voor digitaal succes, omdat zij het bedrijf en het bredere ecosysteem waarin het opereert moeten begrijpen.

Naast het managen van dagelijkse activiteiten nemen veel COO’s extra verantwoordelijkheden op zich op het gebied van verandermanagement en digitale transformatie. Volgens IDC omvat dit het omdenken van activiteiten, technologiearbitrage en integratieondersteuning, verbeterde klantervaring en risicobeheer. Deze zijn vooral relevant voor de productiesectoren.

De grootste prioriteit voor COO’s is een verbeterde efficiëntie en doeltreffendheid, zodat bedrijven kunnen profiteren van de mogelijkheden in de digitale economie. Dit betekent niet alleen dat waar nodig een flexibele, veilige, datagedreven toeleveringsketen moet worden opgezet, maar mogelijk ook dat de manier waarop de waardeketens waarde leveren en organiseren drastisch moet worden herzien. Tegelijkertijd nemen sommige COO’s het heft in handen om de uitrol van digitale producten en services te organiseren die de prestaties van het bedrijf aanzienlijk zullen beïnvloeden en het door middel van innovatie veerkrachtiger zullen maken. De cloud kan in deze belangrijke gebieden nuttig zijn.

Werken in een multicloud-omgeving

Gartner voorspelt dat dit jaar 75% van de middelgrote en grote ondernemingen een multicloud- of hybride IT-strategie zal invoeren.

Cloudgebaseerde applicaties nemen snel toe nu ondernemingen Software-as-a-Service (SaaS) en cloud-native principes invoeren om digitale business te versnellen. Bedrijven zijn al bezig met de integratie van kunstmatige intelligentie (AI), het Internet of Things (IoT) en edge computing om de tweede generatie digitale bedrijven vooruit te helpen en innovatie te gebruiken om een echt concurrentievoordeel te behalen.

Het probleem is dat veel bedrijven nog steeds niet begrijpen hoe ze hun multicloud estates moeten beheren op een manier die zowel flexibiliteit voor waardecreatie als operationele efficiëntie bevordert!

De cloud biedt de mogelijkheid de flexibiliteit van bedrijven te vergroten en, indien goed beheerd, zelfs de kosten en operationele uitgaven te verlagen door middel van meer granulaire consumptiemodellen. Tegelijkertijd kan de invoering van DevOps best practices werken om softwareontwikkeling, -implementatie en -activiteiten te optimaliseren, waardoor de productkwaliteit voor eindgebruikers toeneemt. Een multicloud implementatie- en beheerplan is echter van cruciaal belang om de bedrijfsflexibiliteit optimaal te benutten en concurrerend te blijven.

Een vertrouwde partner kan een onderneming helpen knelpunten te identificeren en adviseren over de beste aanpak om bedrijfsresultaten te ondersteunen binnen de flexibiliteit van een cloud-native mindset.